Botox

Botoks, odnosno botulinski toksin je prirodni prečišćeni protein dobijen od bakterije Clostidium botulinum koji se u estetskoj medicini najčešće koristi za inhibiranje rada određene grupacije mišića lica kao i za tretiranje hiperhidroze (prekomernog znojenja).

Kome je intervencija namenjena?

Intervencija je namenjena pacijentima oba pola, koji žele da tretiraju neki od sledećih problema:

  • Mimične bore (bore na čelu, bore između obrva ( „mrštilice“), bore oko očiju, bore na nosu )
  • Prekomerno vidljive desni (tzv. „gummy smile“), kao i sitne asimetrije na licu koje se mogu javiti tokom govora, kao posledica neravnomernog rada mišića lica.
  • Hiperhidroza (prekomerno znojenje) manjih regija kao što su pazušnje jame, dlanovi, tabani i regija ispod grudi, kod žena.

Kako izgleda intervencija?

Nakon konsultativnog pregleda i čišćenja kože, lekar će medicinskom olovkom obeležiti regije lica, odnosno tela na kojima će se injektovati botoks. Aplikovanje botoksa se uglavnom obavlja bez anestezije jer su igle izuzetno tanke, a procedura je brza i gotovo bezbolna. Pun efekat tretmana vidljiv je nakon 7-10 dana, a bore vremenom postaju sve manje izražene.

U ordinaciji ćete provesti oko 20 minuta.

Oporavak i nega nakon intervencije

  • Odmah nakon intervencije, mogu se javiti male kuglice na mestu uboda, koje se uglavnom povlače nakon 30 minuta, ređe modrice i blaga glavobolja.
  • 4 sata nakon tretmana lica botoksom, izbegavati ležanje i duže saginjanje glave, kao i dodirivanje tretirane regije.
  • 48h nakon tretmana izbegavati izlaganje suncu, veoma visokim ili niskim temperaturama i naporne fizičke aktivnosti.
  • Kako biste ubrzali period oporavka i smanjili eventualne modrice, poželjno je ne konzumirati alkohol, cigarete i lekove iz NSAIL grupe ( brufen, andol, aspirin) 24-48h pre i posle intervencije.
  • Šminku možete koristiti nakon 12 sati.

Koliko dugo traju rezultati?

Efekat botoksa traje 3-6 meseci u regiji lica i 9-12 meseci kod tretmana hiperhidroze. Budući da efekat botoksa nije reverzibilan, kao što je slučaj sa hijaluronskim filerima koji se mogu otopiti hijaluronidazom, Vaš lekar može inicijalno aplikovati manju dozu, pa po potrebi nakom dve nedelje uraditi korekiciju, kada se dejstvo prve doze u potpusnosti ispolji.

Najčešće postavljena pitanja

Ako govorimo o tretmanu botoksom u cilju sprečavanja miničnih bora, što je najčešće slučaj, pravo vreme je kada primetite prve borice. To je obično oko 30.godine, ali kod nekih pacijanata, koji imaju jako tanku i suvu kožu, a izraženu mimiku, to može biti i već sa 25, dok kod nekih nema potrebe za botoksom ni do 35-40 godina.

Iako smo nažalost svi svedoci pogrešne primene i loših rezultata estetskih intevencija generalno, tretman botoksom ne mora (i ne treba) da rezultira neprirodnim izgledom lica. Veliko je umeće odrediti pravu dozu i tačke aplikovanja, kako bi se postigao optimalan rezultat a opet sačuvao lep i prirodan izgled. Kada botoks ispolji svoje dejstvo, potrebno je nekoliko meseci da se mimika vrati, zato pažljivo birajte kome ćete ukazati svoje poverenje!

Apsolutno ne! Nakon izvesnog vremena tretirana regija povratiće svoj pređašnji izgled, i ako ne želite da nastavite sa tretmanima, ili hoćete da napravite pauzu, nikakvih nus-pojava neće biti.

TRETMANI

KONTAKT